Ga naar inhoud


Foto

Welke Kachel Moeten We Kiezen?!

pellet gaskachel houtkachel installatie

No replies to this topic

#1 kachelfreak

kachelfreak

    Beginner

  • Members
  • Pip
  • 1 Posts:

Gepost 27 November 2018 - 10:04 PM

Geachte Kachel fanaten (zelf hier eentje in wording...), 

 

Welke ervaren amateur en/of professional wil en kan ons hier helpen bij het maken van de juiste kachel keuzes?

 

Moeten we voor een gaskachel, houtkachel of een pellet kachel gaan?

 

Dit zijn onze bevindingen en overwegingen (zie ook situatiefoto's):

 

Vermogen?

Tegen dit muurtje (zie foto) in onze uitbouw zouden we een kachel willen plaatsen. Omdat het gezellig is, maar vooral ook omdat de grote glazen deuren van de uitbouw erg veel kou afgeven aan het huis, en dit willen compenseren. In het huis hebben we enkel en alleen vloerverwarming... De uitbouw heeft 3 grote poorten naar het rest van het huis, echter hier hoeven we niet perse te genieten van de warmte vanaf de kachel. Primair dus in de uitbouw. Volstaat 6kw vermogen binnen deze context? Of is het toch echt veel handiger om uit te wijken naar een kachel met vermogen 10kw bijvoorbeeld?

 

muurtje_afmetingen.jpeg

 

 

Plaatsing / materiaal?

Daarnaast zouden we de kachel precies op het plekje willen zetten (of boven hangen?) waar de tapijten niet liggen. De ondergrond is betonstuc (materiaal Verbau). Dit is een vloeroppervlak van 86x86cm. Is dit voldoende voor een hete kachel? Kunnen we dit neerzetten hier? Kan de bank (stof is 100% polyester meen ik) zo dicht bij de kachel laten staan? Als hangen de beste optie is gezien de stoffen rondom, vinden we de volgende kachel wel een optie bijvoorbeeld (zie foto).

 

optie-kachel.jpeg

 

 

Gas, hout of pellet?

De grote vraag is gas, hout of pellet. Ik lees dat bij ons in Amsterdam hout mogelijk verboden gaat worden in de nabije toekomst ivm volksgezondheid. Hout zou mijn voorkeur zijn, maar onderhoud hebben wij persoonlijk een hekel aan. En gezondheid / milieu zijn doorslaggevend wat ons betreft. Dus ik neem aan dat we hout vergeten moeten, ondanks de nostalgische gezelligheid - die wat ons betreft eigenlijk de prioriteit heeft om überhaupt voor een kachel te kiezen...

 

Gaskachel; een gasaansluiting zouden we kunnen aanleggen (10 meter lelijke gele buis langs de vloer in de woonkamer vanuit de achter-keuken...). Tegenwoordig kunnen de vlammen van gas natuurlijk nagebootst worden, met nep-blokken hout bijvoorbeeld. Welke ervaringen zijn er in het 'vlambeeld' met gaskachels? Wat kost een gaskachel met vermogen 10kw op jaarbasis, waarmee te vergelijken? Hoe zit het met onderhoud? En (voor ons belangrijk, lees onder) hoe dik moet de rookafvoerpijp zijn minimaal, en moet deze helemaal naar boven op het dak? 

 

Pellet kachel; hoe zit het met het vlambeeld van pellet kachels? We hebben van vrienden gehoord dat pellet kachels als mechanische apparaten aanvoelen en volledig het nostalgische gevoel van een (hout)kachel missen... (Wat onze prioriteit is, nogmaals). Hoe zijn de ervaringen met de "mechanische uitstraling" van pellet kachels? Hoor je altijd een motortje draaien, klepjes openen/dichten, en display's uit het ding flippen, bijvoorbeeld? Ik lees iets over het merk Dielle, dat ze een gepatenteerd systeem hebben waardoor de vlam langzamer beweegt, minder onderhoud etc; is dit de beste keus pellet kachel? Welke andere vergelijkbare /andere systemen van andere merken zijn hier te noemen?

 

 

Rookafvoer grootte?

Zijn alle rookafvoeren van pellet kachels maximaal 80mm doorsnee? En die van gaskachels, zijn die evt ook mogelijk met doorsnee 80mm, of moeten die maximaal 150mm zijn, altijd bij een kachel van 10kw bijvoorbeeld?

 

Bij onze situatie zouden we het liefst de rookafvoer van de kachel direct bij het dak / of zijkant van onze uitbouw willen laten eindigen (zie foto). En niet nog eens 4 verdiepingen schoorsteen helemaal naar boven hoeven te installeren (vraagt om meer onderhoud / installatiekosten / gedoe met bovenburen - dakterras). Impliceert deze keuze automatisch dat we voor een pellet kachel moeten kiezen? Omdat de rookafvoer van zowel gas- als houtkachels helemaal naar het bovenste punt van het gebouw geleid moeten worden? Of wat zijn alternatieve opties in deze?

 

Kleine rookafvoer, optie om aan zijkant van de uitbouw direct naar buiten te plaatsen:

muurtje2.jpeg

 

Ons gebouw met onze uitbouw begane grond, en 4 verdiepingen erboven:

gevel1.jpeg

 

 

 

Kosten?

Wat kosten gas / hout / pellet kachels? Welke keuze zou bijvoorbeeld het goorste zijn in aankoop+installatie, onderhoud lange termijn en brandstof toevoer, binnen onze gestelde context?

 

 

Stel pellet is onze enige optie, als we een kleine rookafvoer willen gaan vanwege de kleine rookafvoer, gezond voor mens en milieu en moderne efficiëntie / zuinigheid. Welke pellet kachel is dan de beste keus technisch / esthetisch wise? Welke richting moeten we zoeken?

 

 

Alle tips / tricks zijn erg welkom!

 

En mogelijk kan dit verhaal en thread ook andere enthousiaste amateurs zoals wij, omweg helpen!

 

Mvg,

Ruben 

 

 

 

NB Nog een foto ter info zijkant buitengevel uitbouw:

gevel2.jpegpelletkachel


Voeg antwoord toe  

Also tagged with one or more of these keywords: pellet, gaskachel, houtkachel, installatie

0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers