Ga naar inhoud


Stookproblemen heta scandia


3 replies to this topic

#1 Gastbezoeker-Nick_*

Gastbezoeker-Nick_*
  • Guests

Gepost 05 december 2010 - 03:10

Ik heb sinds kort een heta scandia 6304 houtkachel aangeschaft, deze kachel heeft een aansluiting van 125mm, deze gaat op een schoorsteen van 125mm die ongeveer 2,10 lang is vervolgens gaat hij over op een vierkant gemetseld kanaal van 100 bij 100? weet ik niet exact iig oogt hij aardig groot.
Bovenaan op het vierkante kanaal zit een soort venturi lijkt het.

Mijn probleem is dat als ik hem stook volgens het boekje, eerst warm stoken met deurtje deels open en dan met secunaire schuif open, en dan deur sluiten na 10/15 min en alleen met secundaire schuif open dooft het vuur, laat ik de primaire schuif open, werkt hij wel maar dan krijg ik een soort smids vuur.

doe ik primaire schuif dicht maar laat ik deur op een klein kiertje dan doet hij het super goed alleen zuigt het vuur zich naar boven.

misschien iemand tips? teveel trek of te weinig trek? hoe je in koude toestand de hand in de kachel voel je wel trek.Dielle pelletkachel Euron kachels

#2 Gastbezoeker-Gert_*

Gastbezoeker-Gert_*
  • Guests

Gepost 14 november 2011 - 01:24

Als reactie op Nick,

Eerst een krant in losse bladen verfrommelen en hier je kachel voor 2/3 mee vullen. Aansteken met en het deurtje open (ook de bovenste schuif). Op laten branden (nu is je kachel/kanaal opgewarmt t.b.v. de trek).

Vervolgens een aanmaakblokje en kleine houtjes (opgespleten blokjes) en daarboven op wat dikker hout (open opstapelen), deze met alle klepjes en deurtje open laten branden (10 tot 15 minuten).

Nu liggen er as en smeulende kooltjes op de bodem. En kun je er dikker hout op gooien. Eerst even met het deurtje open (een minuutje) daarna deurtje dicht en alle schuifjes open laten.

Gaat na een paar houtladingen (als hij goed warm is) de kachel te hard kun je de schuifjes iets verder dicht zetten. Zelf laat ik ze meestal open.

Hoop dat je er wat aan hebt.

gr. Gert

#3 Kachel forum

Kachel forum

    Administrator

  • Root Admin
  • Pip Pip Pip
  • 1497 Posts:
  • Gender:Male

Gepost 25 november 2011 - 08:34

is het gelukt met de houtkachel Nick?
Sponsor van het kachelforum Euron kachels kijk voor pelletkachels op pelletkachels of op Dielle pelletkachel

#4 Gastbezoeker-Marco_*

Gastbezoeker-Marco_*
  • Guests

Gepost 03 april 2013 - 05:27

Een paar tips:

- doe bij het aansteken de bovenste schuif en de onderste (draai)schuif open, en het onderste deurtje op een kier van ca 3 cm. Aanmaakblokje en aanmaakhoutjes is dan voldoende (ik heb een rookkanaal van ca 10 meter dus veel trek).
- na het aansteken van het aanmaakblokje stapel je de kachel goed vol met houtblokken. De eerste 15 minuten laten branden met het onderste deurtje op een kier; daarna kan die dicht.
- laat de oude as in de stookruimte liggen, hierdoor brandt het vuur veel sneller en beter.

Succes
MarcoVoeg antwoord toe  

0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers