Ga naar inhoud


Open Haard, Rookproblemen


1 reply to this topic

#1 Gastbezoeker-Ineke_*

Gastbezoeker-Ineke_*
  • Guests

Gepost 07 juni 2012 - 10:10

Beste kachelman,

Ik heb de volgende vraag. Ik heb een open haard met een stookopening van ongeveer 80 x 90 cm. Het rookkanaal is bestaat uit een dubbelwandige RVS-pijp van 250 mm. Vlak boven de openhaard gaat het rookkanaal met een bocht van 45 graden naar buiten om vervolgens met een bocht van weer 45 graden aan de buitenzijde van de gevel omhoog te gaan. De pijp langs de gevel is ongeveer 6 meter lang met bovenaan een zgn 'gek'. Dmv een (afsluitbare) opening in de vloer van de open haard wordt voor luchtaanvoer gezorgd.

Bij het stoken komt er echter rook in de kamer. Ik heb op aanraden van de schoorsteenbouwer een haardrooster van 20 cm hoog in de open haard geplaatst, maar het rookprobleem blijft. Ik vermoed dat het stookkanaal te groot is voor het rookkanaal.

Bij het zoeken naar een oplossing voor dit probleem, kwam ik op internet deze tip tegen:
"Heeft u een openhaard die niet goed trekt, dan is er toch wel iets aan te doen, het navolgende geldt zowel voor gas openhaarden als voor hout openhaarden. Als de stookopening te groot is voor het rookkanaal, kunt u op een mooie en niet te kostbare manier de stookopening van de open haard verkleinen. U plaatst dan aan de bovenkant van de stookopening een strook vuurvastglas van 15 tot 20 centimeter breed, hierdoor wordt het open oppervlakte van de haard een stuk kleiner en het belangrijkste is, de bovenrand waar de luchtstoom langs trekt brengt u veel dichter bij het vuur. Voor het zicht verandert het niet zoveel, maar het effect er van is groot. Deze strook vuurvast glas is vast te zetten met een goede siliconen kit op een rand als die er is, anders plaatst u kleine aluminium U-profieltjes aan de zijkant en zet het glas er met de kit in vast. Deze strook vuurvast glas wordt wel heet maar minder dan verwacht omdat de luchtstroom toch wat koelt. Een goede Siliconen kit is bestand tegen hitte tot 200 graden."

Mijn vraag is of het verkleinen van de stookopening mijn rookprobleem zal oplossen? Zo ja, moet het verkleinen van de stookopening dan kiervrij zijn, maw: is het dan nodig om de glasplaat vast te zetten? Mijn voorkeur zou er naar uitgaan om aan de binnenzijde van de bovenkant van de schouw enkele haakjes te plaatsen, waar ik een glasplaat aan op zou kunnen hangen als ik ga stoken. Als er niet gestookt wordt, kan de glasplaat weg. Dat is veel praktischer (ook met schoonmaken), maar is niet kiervrij.

Graag uw visie,

Mvg. Ineke

Dielle pelletkachel pelletkachel

#2 Gastbezoeker-Rick_*

Gastbezoeker-Rick_*
  • Guests

Gepost 14 september 2017 - 11:18

Ik zou hem kier vrij maken anders lekt de rook er gewoon langs af. Doe anders op internet even een check hoe groot je stook kanaal mqg zijn ten opzichte van je rook kanaal .Voeg antwoord toe  

0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers