Ga naar inhoud


muur te warm?


6 replies to this topic

#1 Gastbezoeker-coby_*

Gastbezoeker-coby_*
 • Guests

Gepost 25 juli 2010 - 12:21

Hoi,
Wij hebben een jotul3 kachel die we de hele winter iedere dag hebben gestookt. De schoorsteenveger in okober zei dat we hem flink heet konden stoken, want de schoorsteen was prima in orde. Nu hebben we dus heerlijk gestookt, maar het probleem is dat de muur net boven en net onder de kachel te heet is geworden. De verf is erg gaan verkleuren en bladderen en er zitten schuren in de muur door de hitte. We weten niet goed wat voor materiaal is gebruikt voor de muur (omhulsel van schoorsteen), de verf was gewone muurverf op waterbasis.

Staat de kachel misschien te dicht bij de muur? Als dat zo is hoe kunnen we deze hitteplekken dan voorkomen? Moeten we iets achter de kachel tegen de muur bevestigen? Zo ja, wat dan? Of moeten we de kachel verder van de muur plaatsen? Zo ja, hoe dan en vermindert dit niet de trekkracht van de schoorsteen?

De kachel staat nu ongeveer 2 cm van de muur met een messingkleuringe verbindingsbuis (5 cm lang) die los in de schoorsteen zit geschoven aan de achterkant van de kachel. In de schoorsteenopening zit een extra metalen ring die dan weer in die messingkleurige ring schuift (dus buitenring en binnenring schoorsteen waar messingkleurige ring van de kachel tussen schuift.

Kan iemand ons misschien wat advies geven?

Bvd,
Coby

Dielle pelletkachel pelletkachel

#2 Gastbezoeker-stookspecialist_*

Gastbezoeker-stookspecialist_*
 • Guests

Gepost 28 juli 2010 - 09:13

Coby,

Ons advies (speciaalzaak) is altijd om een vrijstaande kachel minimaal 10 cm van een (niet brandbare) muur te zetten i.v.m. de problemen zoals jij ze opnoemt (verkleuring, scheuren etc.). Jouw Jotul-kachel is een 100% stralingskachel welke zonder buffer alle energie (en dus temperatuur) als straling ook aan de achterzijde afgeeft. Mijn advies zou zijn om f de kachel verder van de muur af te zetten, f om een hitteschild tussen kachel en muur te plaatsen (bijvoorbeeld een plaat aluminium o.i.d.).

Stookse!

#3 Gastbezoeker-coby_*

Gastbezoeker-coby_*
 • Guests

Gepost 28 juli 2010 - 11:09

Dat vermoeden had ik al. Ik denk dat ik het het mooist zou vinden om de kachel verder van de muur te zetten. Dan blijft de vraag over hoe dat gedaan moet worden. Is het mogelijk er gewoon een stuk koperen buis tussen te schuiven of lekt er dan altijd rook de kamer in? Ik neem aan dat er speciaal afdichtspul gebruikt moet worden omdat die pijp natuurlijk ook erg heet wordt. Wat kan ik hiervoor gebruiken en waar kan ik dat kopen?

Gr.
Coby

#4 Gastbezoeker-stookspecialist_*

Gastbezoeker-stookspecialist_*
 • Guests

Gepost 28 juli 2010 - 12:11


Coby,

Denk eerlijk gezegd niet dat er messing of koperen buis gebruikt is i.v.m. lage hittebestendigheid. Waarschijnlijk zit er een (roestvast?) stalen buis die door de warmte verkleurd is. Indien dit een buis is met een standaarddiemater (150 of 180 mm?) kun je bij een kachelspeciaalzaak nieuwe pijp kopen welke je dan met een ijzerzaag of slijpschijf (voorkeur) op lengte af kunt slijpen. Is er een afwijkende diameter gebruikt i.v.m. de situatie (afwijkende nisbusmaat o.i.d.) dan zou je eventueel een (sier)smid een pijp op de juist diameter en lengte kunnen laten maken. Eventuele kleine diameterverschillen zijn te overbruggen met (glasvezel)koord in meerdere diameters.

Succes!

De kachel- en stookspecialist

#5 Kachel forum

Kachel forum

  Administrator

 • Root Admin
 • Pip Pip Pip
 • 1500 Posts:
 • Gender:Male

Gepost 28 juli 2010 - 08:13

Hallo Stookspecialist,

registreer uzelf anders even,is een geweldige aanwinst op het kachelforum.
u kunt dan ook in de vaste rubrieken posten en krijgt gewoon uw naam te zien zonder guest ervoor.
Sponsor van het kachelforum Euron kachels kijk voor pelletkachels op pelletkachels of op Dielle pelletkachel

#6 Gastbezoeker-Guest_Marcel_*_*

Gastbezoeker-Guest_Marcel_*_*
 • Guests

Gepost 10 december 2011 - 06:18

Bij ons wordt de muur op ca 1.5 meter boven de houtkachel erg heet. Daar waar het rookkanaal loopt in de muur. Kachel staat ver genoeg van de muur af, dus de gresbuis zelf wordt erg heet. Zo heet dat je er geen hand op kan laten rusten (muur) als je de kachel goed aan hebt. Weet iemand of dat normaal is? Bedankt,

Marcel

#7 Kachel forum

Kachel forum

  Administrator

 • Root Admin
 • Pip Pip Pip
 • 1500 Posts:
 • Gender:Male

Gepost 14 december 2011 - 12:47

vanaf een graag of 40 is het voor je handen al te heet,ik raad aan even een hittecheck te doen met een infrarood thermometer.
meten is weten!

wat voor kachel staat ervoor?
Sponsor van het kachelforum Euron kachels kijk voor pelletkachels op pelletkachels of op Dielle pelletkachelVoeg antwoord toe  

0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers