Ga naar inhoud


Houtkachel/schoorsteen stinkt


3 replies to this topic

#1 Gastbezoeker-Guest_Martijn_*_*

Gastbezoeker-Guest_Martijn_*_*
 • Guests

Gepost 27 januari 2011 - 11:13

Ik heb een probleem: ik heb een schoorsteen (voorheen voor een gaskachel, dus niet heel breed) met een houtkachel erop aangesloten. En bij oostenwind begint de kachel als ie uit is enorm te stinken door het hele huis. Voorheen kwam de schoorsteen niet boven de nok uit ivm dakverhoging, en heb ik recent met de buren de schoorsteen laten verhogen in de hoop dat dit tot het verleden zou behoren. Maar na een maand stoken bijna elke dag is de stank weer begonnen, en dan alleen met oosten/oostelijke wind. Ik heb ook zo'n rotatieding op het dak staan, maar die staat nu stil. In het kanaal is het ook erg koud en de laatste keer dat ik stookte kwam eerst de rook naar binnen omdat de warmte werd tegengehouden door de koude stroom. Ik heb 2 dagen geleden de schoorsteenveger laten komen maar dat hielp slechts 1 dag. Nu is de oude schoorsteen wellicht al 80 jr oud en kan er enorme aanslag in het midden zitten. Ik heb nu een prop oude krant in de houtkachel gestopt om circulatie tegen te gaan, en dat helpt iets maar niet veel.

Wie weet een goede oplossing?

Dielle pelletkachel pelletkachel

#2 rob

rob

  Beginner

 • Members
 • Pip
 • 17 Posts:

Gepost 30 januari 2011 - 07:01

Slechte trek kan verschillende oorzaken hebben.
- Zo kan het kanaal niet hoog genoeg boven het dak uit komen, in jou geval niet aan de orde.
- De lucht toevoer waar de kachel staat schiet zeeeer tekort waardoor de trek de andere kant op plaats vindt. Je dient voldoende lucht toevoer te regelen door bv de naden onder de gesloten deuren te vergroten of een externe lucht toevoer vlak bij de kachel te maken. Een gat in de muur van rond 100mm met een paar roostertjes kan veelal voldoende zijn.
- Een inox buis in het bestaande kanaal aanbrengen op de diameter die voor de gebruikte kachel aanbevolen wordt.

Rob


#3 Gastbezoeker-Guest_Martijn_*_*

Gastbezoeker-Guest_Martijn_*_*
 • Guests

Gepost 31 januari 2011 - 11:56

ok dank. dan zal ik voor zo'n inox pijp gaan omdat ik altijd wel het deurtje van de houtkachel op een kier laat staan voor voldoende luchtaanvoer.
zal ik dan wel van de stank af zijn?
en wat kost zo'n pijp voor ca. 6 m?

#4 Kachel forum

Kachel forum

  Administrator

 • Root Admin
 • Pip Pip Pip
 • 1500 Posts:
 • Gender:Male

Gepost 18 augustus 2011 - 09:44

let er wel op dat je bij een offerte een flexibele buis krijgt die glad is van binnen!
Sponsor van het kachelforum Euron kachels kijk voor pelletkachels op pelletkachels of op Dielle pelletkachelVoeg antwoord toe  

0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers