Ga naar inhoud


Kachel Onder Veranda Plaatsen


6 replies to this topic

#1 Gastbezoeker-wilfred_*

Gastbezoeker-wilfred_*
 • Guests

Gepost 20 juni 2015 - 01:51

Wij zijn voornemens om een kachel onder de veranda te plaatsen en zo heerlijk in de zomeravonden buiten te kunnen zitten.
nu wil ik graag weten waar ik op moet letten voordat ik deze kachel ga plaatsen.

Moet ik rekening houden met afstanden tot de kachel en wat voor pijp moet er door het dak heen?



Dielle pelletkachel pelletkachel

#2 Gastbezoeker-Wesley_*

Gastbezoeker-Wesley_*
 • Guests

Gepost 21 juni 2015 - 09:37

houd genoeg afstand van de houten wanden want die werden bij ons bruin en begon te roken!
Wij hebben de pijp wel dubbelwandig door het dak met afscherming naar het dak eromheen.

#3 Jacques Paul

Jacques Paul

  Beginner

 • Members
 • Pip
 • 2 Posts:
 • Gender:Male

Gepost 06 september 2015 - 08:23

Hallo Wilfred,

Ik ben nieuw op dit forum, maar heb eigenlijk dezelfde vraag. Ik wil niet inbreken op jouw vraag, maar ik zie na 21 juni geen activiteit meer. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ver jij inmiddels bent gekomen. Post eens hoe je gedaan hebt.

Ik wil een gietijzeren kachel in een houten veranda plaatsen. Deze veranda bestaat uit een houten dak, tegen een houten tuinhuis. Ik ben voornemens de kachel zo'n 40 cm. voor de wand van het houten tuinhuis te plaatsen. De kachel heeft een achter uitloop voor de kachelpijp, die ik na een haakse bocht direct wil voorzien van dubbelwandige rvs kachelpijp naar het houten dak. Die pijp komt dan zo'n 10 á 20 cm. voor de wand te lopen. Ik zit het meest met de stralingswarmte van de gietijzeren kachel zelf ten opzichte van de houten achterwand. Ik wil deze wand beschermen tegen de stralingshitte. Een brandwerende gipsplaat vind ik niet mooi. Dan gaat hete hele effect van mijn mooie veranda verloren. Maar nu had ik bedacht om een hittebestendige glazen plaat achter de kachel te plaatsen en met afstandhouders een luchtspouw van bijvoorbeeld 2 cm. te creëren. Heeft iemand hier ervaring mee? Zo ja, hoe groot zou dit hitteschild dan moeten worden. Welk type glas heb ik daar dan voor nodig? Of zijn er nog andere mogelijkheden die er wel fraai uitzien? Mag een dubbelwandige rvs kachelpijp wel gewoon voor de houten wand gemonteerd worden zonder aanvullende warmtewering op de houten wand? Het zijn meteen een hoop vragen, en elke reactie of antwoord is zeer welkom. Alvast bedankt.

#4 Gastbezoeker-Rick_*

Gastbezoeker-Rick_*
 • Guests

Gepost 24 september 2015 - 05:38

Elke kachel wordt geleverd met een installatiehandleiding. Daar staat precies in hoeveel afstand je moet houden tot brandbare materialen. Mbt het rookkanaal: hou 50cm afstand tussen enkelwandige buis en brandbaar materiaal. Als je niet aan deze eisen kunt voldoen plaats dan een schild van brandwerend plaatmateriaal en hou een spouw aan tussen het schild en de brandbare achterwand. De doorvoer door het verranda dak MOET uitgevoerd worden met dubbelwandig geisoleerd rookkanaal. Begin dubbelwandig al ruim onder het dak. Houdt ruimte tussen dakbeschot en de dubbelwandige buis - meestal zo'n 5 a 7.5 cm. Houdt er rekening mee dat aan de uitmondingslocatie eisen worden gesteld waar je met een kachel onder een verranda bijna nooit aan kunt voldoen. Ook is het kanaal vaak korter dan gewenst. Ook al gaat het in de praktijk vaak wel goed, toch kan dit alles kan leiden tot rookterugslag, slechte trek etc. Voor meer informatie: www.kachelmaterialen.com.



#5 Gastbezoeker-Jacques Paul_*

Gastbezoeker-Jacques Paul_*
 • Guests

Gepost 29 september 2015 - 12:29

Hallo Rick, vriendelijk dank voor je reactie.

 

Het gaat om een oude gietijzeren kachel. Een installatiehandleiding is daarvan niet te vinden.

Een glazen hitteschild (glasplaat) gaat me waarschijnlijk te duur worden.

 

De kachel heeft een achteruitloop van 110 mm. voor de kachelpijp. Direct na de haakse bocht wil ik die voorzien van een dubbelwandige rvs kachelpijp door het houten dak. Die dubbelwandige rvs kachelpijp komt dan zo'n 10 á 20 cm. voor de houten wand. De kachel zelf komt ca. 50 cm. voor de houten wand. Mag een dubbelwandige kachelpijp wel gewoon voor de houten wand geplaatst worden zonder aanvullende warmtewering ?

 

In achtgenomen dat ik absoluut een veilige situatie wil, is dit geen kachel die binnen en frequent gestookt wordt. Hij staat buiten onder een afdak (veranda) en zal af en toe eens gestookt gaan worden. Meer voor gezelligheid en een beetje warmte onder de veranda. Zuinig en rendement zijn van ondergeschikt belang.

 

Alvast hartelijk dank voor reacties.

 

 



#6 Gastbezoeker-Rick_*

Gastbezoeker-Rick_*
 • Guests

Gepost 30 september 2015 - 04:56

De kachel op 50 cm van de wand is prima maar voorzie de wand voor de zekerheid van een hitteschild in de vorm van een vermiculiteplaat - deze zijn bruin van kleur. De dubbelwandige kachelpijp mag verder zonder schild langs de houten wand lopen - mits op de minimale voorgeschreven afstand. De doorvoer door het dak dient wel rondom afgewerkt te worden met brandwerend plaatmateriaal - bv ook weer vermiculiteplaat. Gebruik voor de aansluiting een verloop RVS 109 uitw > 126 inw en vervolgens liever een t-stuk dan een haakse bocht. Alles verder in dubbelwandig rond 125 uitvoeren. Bedenk dat 'af en toe stoken' geen criterium is als het gaat om veiligheid. Het is veilig .. of niet.



#7 Gastbezoeker-Igor_*

Gastbezoeker-Igor_*
 • Guests

Gepost 27 oktober 2015 - 09:37

Beste mensen, Ik heb net een kaheltje gekocht "Les Foneries Bruxelloiises" die wou ik graag in veranda te plaatsen van chalet. Het  Problempje is het aansluiting is achter en is binnen van diam. 85mm en buiten van 94mm.

Wat moet ik kopen en waar om , ik denk om 100mm enkelwandig rookkanal, het kaheltje te koppelen naar rookkanaal? Mijn idee is om het rechstreeks door muur te voeren (hout 75mm) met dubelwandig naar T-stuk en zo . Maar geen idea hoe het koppelen en met wat??? Zoek een "goeroe" - expert om het koppeling te vinden...:-)

Bedankt.





Voeg antwoord toe



  

0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers